ساخت ساختمان مسکونی شامل مراحل متعددی میشود که از خرید زمین و گرفتن مجوزها شروع شده و تا اجرای فضای سبز و محوطه سازی و زیباسازی ادامه پیدا میکند. اطلاع از مراحل ساخت خانه مسکونی و قیمت ساخت ساختمان برای آن دسته افرادی که خود برای ساخت زمین مسکونی خود اقدام میکنند یا برای ورود به بازار ساخت و ساز میخواهند اقدام کنند مفید است. پس در ادامه با ما همراه شوید.
خرید زمین
تصور عمومی بر این است که، برای ساخت زمین مسکونی، اقدام به خرید زمین یکی از آسانترین مراحل آن است در حالی که برای خرید زمین یا خانه کلنگی نیز باید مراحلی طی شود که یکی از آنها استعلام گرفتن از شهرداری است تا مطمئن شوید که آیا آن زمین برای ساخت و ساز آماده است یا خیر.
در مرحله ساخت زمین مسکونی باید دقت بسیاری داشته باشید چرا که این امکان نیز وجود دارد که سند ملک یا زمینی که میخواهید آن را بخرید در گرو بانک باشد، پس تحقیقات کاملی را در این زمینه انجام دهید اطمینان حاصل کنید سند برای کسی هم گرو گذاشته نشده باشد و به این صورت بتوانید با آن سند تمامی مجوزها به منظور ساخت ساختمان مسکونی را به دست بیاورید.
برای خرید زمین مسکونی این نکته مهم را نیز نباید فراموش کنید که زمینهای دو بر بهترین زمینها برای ساخت خانه مسکونی هستند و دلیل آن هم داشتن پنجرههای زیاد در بناهای این زمینها است و نور زیادی را میتوان به داخل خانه هدایت کرد. همچنین برای ساخت زمین مسکونی آن دسته از خانههای کلنگی یا زمینهایی که در مناقصه بانک یا در مرحله انحصار وراثت هستند قیمتهای مناسبی داشته و گزینههای خوبی برای ساخت ساختمان مسکونی هستند.
اخذ مجوز ساختمان از ابتدا شامل این مراحل میشود: تشکیل پرونده، بازدید، دستور نقشه، طراحی نقشه معماری، پرداخت عوارض، تهیه مدارک پیش نویس و چاپ پروانه یا مجوز ساخت، که برای تشکیل پرونده در این زمینه شما باید به دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه کرده و مدارک مورد نیازی را که شهرداری آن را در سامانهای مشخص کرده کامل کنید و مدارکی همچون کپی و اصل سند، کپی و اصل شناسنامه و کارت ملی مالک یا مالکین و برگه تصویه حساب عوارض نوسازی ملک در سالهای گذشته را نیز به همراه داشته باشید.
مرحله پس از تشکیل پرونده، مرحله بازدید از ملک است که در آن مواردی مانند اندزه گیری ابعاد ملک، عرض گذر، بنای موجود، موقعیت مجاورین در صورت داشتن مواردی از قبیل پخ در بنا اندازه گیری میشود.
پس از گذشت مراحل اداری دستور نقشه صادر شده و نقشههای معماری بنا بر اساس معیارهایی همچون پهنه ملک، متراژ سند، عرض گذر، تعداد طبقات و سطح اشغال آن، تهیه میشود.
پس از آنکه نقشههای معماری ملک توسط واحدی که پروانه را صادر میکند، نهایی شد یک رسید با عنوان عوارض تراکم شهرداری بر اساس کاربری ساختمان شما و متراژ هر طبقه صادر میشود که پس از پرداخت این عوارض نوبت به مرحله تهیه مدارک پیش نویس میرسد که این مدارک شامل ارائه نتیجه آزمایش مکانیک خاک، ارائه نقشه های فاز ۲ و اخذ تاییده از سازمان نظام مهندسی است و پس از آن شما میتوانید درخواست تعیین ناظر را بدهید.
بعد از تعیین ناظر و بستن قرارداد شما باید برگه سهمیه ناظر و قرارداد را به همراه برگه تعهد رعایت اصلاحی و تعهد اخذ تاییدیه نما وغیره را در دفاتر خدمات الکترونیک بارگذاری کنید.
اگر تا به این مرحله از ساخت ساختمان مسکونی مدارک شما هیچ گونه مشکلی را نداشته باشد پروانه صادر خواهد شد و این پروانه تا دو سال اعتبار خواهد داشت و برای دو سال دیگر نیز قابلیت تمدید دارد. تمامی این مراحل از ساخت خانه و زمین مسکونی بر عهده مالک ملک است.
یکی دیگر از مراحل ساخت خانه، با توجه به مراحلی که در بالا اشاره کردیم آن است که گروه مهندسین ناظر ساختمان برای ساخت خانه مسکونی باید چند پیمانکار را به منظور انجام عملیات مختلف ساخت ساختمان مسکونی به مالک ملک معرفی کرده و از میان آنها یک مورد را انتخاب کنند.
باید دقت داشت که لزوما هم پیمانکاران از سوی مهندسین ناظر معرفی نمیشوند و در برخی از مواقع، مالک خود میتواند پیمانکار مورد نظر را انتخاب و با وی قرارداد ببندد. در واقع این مرحله از مراحل ساخت خانه مسکونی به عنوان اولین گام عملی از مراحل ساخت خانه شناخته میشود.