پیش نویس و طراحی

طراحی نقشه ساختمان

برای ساخت یک ساختمان و بنای درست و اصولی آیتم‌های مختلفی وجود دارد که باید به آنها توجه شود تا به بهترین شکل به سرانجام رسد.
دغدغۀ اصلی و مهم کارفرماها هزینه‌های مالی سنگین و غیرضروری است که به پروژه تحمیل می‌شود و توجیه اقتصادی ساخت را از بین می‌برد. از این رو در این مقاله به بررسی علت‌ها و حل مشکلات و یا پیگیری از وقوع چنین مسائلی در پروژه‌های ساختمانی می‌پردازیم.
در ابتدای امر مهمترین عامل که باید بررسی شود؛ مرحلۀ تهیه نقشه و طرح پروژه است و باید طراحی و نقشه‌های درست و اصولی تهیه کرد. یعنی از نقطه شروع خلق پروژه تحلیل کامل صورت بگیرد و تمامی محدودیت‌ها و پتانسیل‌های پروژه بررسی شود.

۱- یک نقشه غیر اصولی، باعث تحمیل هزینه‌های زیاد هم از لحاظ مالی و هم از لحاظ زمانی می‌شود. به این خاطر که غیر اصولی بودن نقشه در طول زمان اجرای پروژه به چشم کارفرما می‌آید و آن موقع تصمیم به اصلاح و یا تغییر آن بخش‌ها می‌گیرند که باعث می‌شود هزینه‌های اقتصادی اضافه به پروژه تحمیل شود. علاوه بر آن برای اصلاح کردن بخش‌های نادرست و غیر اصولی نیاز به زمان هم می‌باشد که باعث عقب افتادن پروژه و طولانی شدن اتمام پروژه می‌شود.

۲- در یک نقشه غیر اصولی و با روابط فضایی نادرست و غیر استاندارد، فضاها و ارتباط آن‌ها با هم، کیفیت لازمه برای زندگی مطلوب را نخواهد داشت. زمانی که یک ساختمان با نقشه (پلان) بد و غیر اصولی (اعم از ویلا و آپارتمان) ساخته می‌شود و خانواده‌ها در آن ساکن می‌شوند، پایین بودن استاندارد زندگی را حس می‌کنند.

البته آن زمان دیگر خیلی دیر شده و راه برگشتی وجود ندارد. ساختمانی با عملکرد ضعیف ساخته شده که هزینه اقتصادی و زمان زیادی صرف ساختن آن شده ولی در نهایت ساکنین و مالکین از آن رضایت کامل را ندارند.

ادامه روش های طراحی نقشه

۳- هنگامی که یک پلان نادرست در محل پروژه شروع به ساخته شدن می‌شود و از اول به آن فکر نشده باعث می‌شود که در طول پروژه به فکر برطرف کردن نواقص و معایب آن بیفتید. این اتفاق اصلآ خوب نیست به این دلیل که هم باعث می‌شود تا شما هنگام اجرا مجبور شوید که مشکلات و چالش‌های طرح و نقشه را حل کرده و تصمیمات لحظه‌ای در کارگاه بگیرید که اساسآ توام با آرامش و تسلط و تمرکز فکری و فنی مهندسی نیست بلکه صرفآ باید در لحظه تصمیم بگیرید تا پروژه و آن چالش را مدیریت کنید. این نوع تصمیمات باعث صرف هزینه‌های مالی و اقتصادی، زمان، فرسایش نیروی کار و ماشین آلات، از دست دادن آرامش در هنگام ساخت و در نهایت نارضایتی از کل پروژه می‌شود.
پس بهتر است که با داشتن یک پلان و نقشه درست و اصولی از ابتدا به تمام جنبه‌های پروژه فکر کرده و با خیال و تصمیم آسوده و نهایی، ساخت بنا (ویلا، آپارتمان و هر بنای دیگر) را شروع کرده که در پایان کار هدف نهایی حاصل شود.

۴- وقتی که یک ویلا یا آپارتمان ساخته می شود و زندگی در آن به جریان می‌افتد، افرادی که وارد آن می‌شوند بنا را مورد تحلیل و قضاوت قرار می‌دهند. حال اگر آن ساختمان دارای فضاهایی خوب و با کیفیت باشد، مورد استقبال همه افراد می‌باشد و دریافت‌های خوبی از آن دارند که عنوان کردن این قضیه، بر درست بودن نقشه صحه می‌گذارد که در نهایت باعث دلگرمی مالک بنا می‌شود اما اگر نقشه و طرح بنا خوب نباشد مورد پسند و استقبال دیگران قرار نمی‌گیرد و با عنوان کردن نظرات منفی مشخص می‌شود که از ابتدا طرح ساختمان دچار اشکلات اساسی و علمی بوده است.

۵- کارفرماها معمولاً تا یک حد محدودی اصول و ضوابط طراحی را می‌دانند و می‌توانند روی طرحی که به دستشان رسید، نظر دهند. اگر تیم طراحی حرفه‌ای نباشد و به این اصول و ضوابط طراحی شهری واقف نباشند در نهایت در اجرا و پروسه ساخت، مشکلات ضوابطی و اجرایی به وجود می‌آید به همین خاطر کارفرماها برای اینکه از قبل پیش بینی به وجود آمدن چنین مشکلاتی را داشته باشند، بهتر است که با یک تیم حرفه‌ای و با تجربه و دارای رزومه کافی کار کنند و از بروز چنین مشکلات و دغدغه‌های فکری جلوگیری نمایند.


۶- شرکت‌های مهندسی مجری ساختمان و حتی پیماکاران معتبر، برای ساخت و اجرای پروژه‌های خود حساسیت به خرج می‌دهند و معمولاً از ابتدا به ساکن طرح مورد نظر را کاملاً بررسی می‌کنند و اگر طرح و نقشه خوب و اصولی باشد تمایل به ساخت و اجرای آن نشان می‌دهند در غیر این صورت حاضر نیستند که با ساختن بناهایی که بعد از ساخت قابل دفاع نباشند، اعتبار رزومه خود را خراب کنند. پس داشتن یک طرح خوب باعث می‌شود تا بتوان خیلی راحت‌تر وارد مرحله اجرا و ساخت ویلا یا آپارتمان خود شد.

۷- خیلی از کارفرماها، ویلا ها و آپارتمان‌هایی می‌سازند که برای سکونت خودشان نیست بلکه قصد ساخت و سپس فروش آن را دارند. یعنی یک نگاه اقتصادی و تجاری به آن ملک دارند. اگر از این منظر به ساخت بنا بنگریم هم باز به این نتیجه می‌رسیم که حتی در این شرایط هم باید طرح و نقشه خوب و اصولی را بسازند تا پس از اتمام پروژه بتوانند آن را به فروش برسانند. اگر یک ویلا یا یک آپارتمان زیبا و با رعایت اصول معماری و ضوابط مهندسی بسازند هنگام فروش می‌توانند قدرت چانه زنی بیشتری با مشتری داشته باشند و معامله را به سرانجام برسانند. از طرف دیگر خریدار هم با اطمینان خاطر صاحب ملکی می‌شود که همه جوره باب میل است. تجره ثابت کرده وقتی محل زندگی انسان باب میل باشد و انسان حس تعلق به مکان داشته باشد از لحاظ روحی و روانی آرامتر و شادتر است. گذران اوقات در مکانی که انسان آن را دوست داشته باشد، لذت بخش است و باعث می‌شود کیفیت رفتاری و زندگی انسان بالا می رود.


۸-یک طرح ویلا یا آپارتمان خوب باید کامل باشد و همه جانبه باید اصولی و خوب باشد یعنی هم باید پلان زیبا و هم نمای خوبی داشته باشد تا در نهایت پروژه‌ای کامل باشد. چون وقتی انسان وارد یک بنا می شود، دریافت‌های روانی و احساسی که از بنا دارد، هم از منظر بیرئنی است و هم وقتی که در درون آن قرار می‌گیرد پس هم فرم و نمای آن بنا و هم پلان آن اهمیت دارد که از هر دو زاویه زیبا و کارا باشد. پس داشتن یک طرح کامل و مهندسی باز هم مهم می‌شود. در واقع داشتن یک طرح ویلا یا آپارتمان خوب یک سرمایه است و باید آن را در دل پروسه سرمایه گذاری قرار داد و به طرح به دید هزینه نباید نگاه کرد چون از یک طرح خوب است که یک بنای خوب خلق می شود و انسان در ارتباط مستقیم با آن قرار می‌گیرد.

X