پروژه‌های هوشمندسازی

هوشمند سازی ساختمان چیست؟

به طورکلی وجود یک سیستم یکپارچه که قابلیت کنترل تجهیزات برقی مختلف در ساختمان را بر عهده داشته باشد ازجمله المان های اصلی در هوشمند سازی یک ساختمان است. در فرایند هوشمند سازی ساختمان ها می توان لوازم و یا سیستم های خانه را به یک شبکه مشترک وصل نموده و به طور مستقل و از راه دور آن ها را کنترل کرد. به عنوان مثال ترموستات، چراغ ها، بلندگوهای صوتی خانه شما، تلویزیون ها، دوربین های امنیتی، قفل ها، وسایل و سایر موارد همه به یک سیستم مشترک وصل شده اند که از طریق تلفن هوشمند یا از طریق دستگاه لمسی تلفن همراه قابل کنترل هستند که در این مقاله در باب آن بیشتر صحبت می کنیم.

آشنایی با اجزای سیستم BMS

به طورکلی منظور از اجزا این سیستم مدیریتی، کلیه تجهیزات، سیستم های ارتباطی و نرم افزارهایی که جهت کنترل وسایل مختلف موجود در ساختمان مورداستفاده قرار می گیرند است که معمولاً با توجه به نیازها و خواسته های هر کاربر می تواند متفاوت باشد. درواقع کاربر می تواند هر بخش را که علاقه مند باشد به دلخواه خود انتخاب و استفاده نماید. با توجه به همین مسئله می توان متداول ترین اجزاء BMS را به شرح زیر ارائه داد که شامل:

۱. سیستم کنترل مرکزی
این بخش مهم ترین و بزرگ ترین جزء یک سیستم BMS بوده که به نوعی هسته مرکزی آن به حساب می آید. به طورکلی می توان مطرح کرد که هوشمند سازی ساختمان معمولاً با یک کامپیوتر شروع می شود که در اغلب موارد این بخش مستقل بوده و فقط از طریق آن برنامه ریزی و کنترل سیستم ها صورت می گیرد. این بخش شامل واحد پردازنده، کنترل های اصلی سیستم، کنداکتورها و رله هایی می باشد که با کلیه اجزاء در ارتباط است. همچنین در این بخش کلیدهایی وجود دارند که به طور دستی قابل تغییر بوده و با تغییر آن ها می تواند برنامه سیستم را تغییر داد. لازم به ذکر است که روش های ارتباطی کنترل مرکزی با اجزاء مختلف می تواند از طریق خطوط برق، سیم های باس و یا خط تلفن انجام گیرد.

۲. خطوط ارتباطی (BUS)
در یک نگاه کلی برای ارتباط اجزاء مختلف BMS با یکدیگر از خطوط ارتباطی استفاده می گردد که این خطوط از تمام اجزاء BMS عبور کرده و امکان ارسال اطلاعات را بین آن ها میسر می سازد. لازم به ذکر است که این خطوط می تواند به صورت سیم های برق ساختمان، چند رشته سیم مشترک و یا به صورت امواج بی سیم باشد.

۳. نقاط دسترسی و کنترل کننده
این بخش شامل یک نمایشگر و یک صفحه کلید و یا یک نمایشگر لمسی بوده و در نقاط مختلف ساختمان نصب شده و قابلیت کنترل و نمایش اطلاعات آن بخش، مانند دما، وضعیت وسایل و غیره را دارا است. لازم به ذکر است که این بخش مانند واحد کنترل مرکزی بوده با این تفاوت که توانایی های آن محدودتر است.

۴. سنسورها

سنسورهای گوناگونی با توجه به نیازهای موردنظر و سطح هوشمند سازی می تواند در نقاط مختلف یک ساختمان نصب گردد. به طورکلی انواع متداول این سنسورها شامل سنسور حضور، سنسور دما، سنسور نور و سنسور دود بوده که می توانند مشخصات موردنظر را تبدیل به سیگنال ها و اطلاعات موردنظر نموده و از طریق خطوط ارتباطی به کنترل مرکزی یا نقاط کنترلی ارسال نمایند. همچنین کنترل مرکزی یا محلی قابلیت ارسال فرمان های لازم را به انواع کلیدها، تایمرها و دیمرها دارا می باشد.

۵. تایمرها

به طورکلی تایمرها جهت یک سری اعمالی که به صورت تکراری و در زمان های مشخص انجام می شوند مفید بوده البته باید در نظر داشت که کنترل مرکزی نیز قابلیت ارسال فرمان به صورت زمانی را دارند و ارزان تر از تایمر می باشد.

۶. دیمرهای روشنایی

دیمرها امکان تنظیم نور را با افزایش یا کاهش نور لامپ ها به صورت الکترونیکی به وجود می آورند. درواقع با این تجهیزات می توان به همراه سنسور نور سطح نور در محیط ساختمان را کم وزیاد نموده و یا حتی روشنایی را خاموش نمود و به این طریق در مصرف انرژی صرفه جویی کرد.

۷. پریزها

با استفاده از پریزهایی که قابلیت ارسال و دریافت اطلاعات از طریق خطوط ارتباطی را دارند می توان سیستم های مصرف کننده متصل به آن ها را روشن و خاموش نموده و حتی از وضعیت آن ها مطلع گشت.

۸. نرم افزار سیستم

استفاده از نرم افزار به وسیله یک کامپیوتر می تواند یکی از ابزارهای مفید و با قابلیت انعطاف بالا برای سیستم BMS باشد. چراکه در مواردی این نرم افزارها می توانند قابلیت هایی به سیستم ارائه دهند که کنترل مرکزی فاقد آن می باشد که ازجمله آن شامل گزارش گیری و ثبت واقع و همچنین ارتباط بصری مناسب با سیستم است.

۹. استفاده از وب سرور

وب سرور وسیله ای است که به کاربران این قابلیت را می دهد که در هر نقطه ای از دنیا از طریق اینترنت به سیستم BMS دسترسی پیداکرده و آن را کنترل نماید. درواقع این سیستم با استفاده از خطوط ارتباطی به کنترل مرکزی متصل و از طرف دیگر به تجهیزات مانند مودم به شبکه متصل می گردد.

چگونگی هوشمند سازی خانه

به منظور هوشمند سازی یک ساختمان مراحل مختلفی باید طی شود که از آماده سازی زیرساخت های مختلف تا خرید تجهیزات موردنیاز می باشد. با توجه به همین مسئله به طور خلاصه در این بخش به ارائه مراحل مختلف چگونگی هوشمند سازی خانه می پردازیم که شامل:

 

گام اول: آماده سازی زیرساخت هوشمند سازی ساختمان

به طورکلی منظور از آماده سازی زیرساخت هوشمند سازی ساختمان، ارائه بستر ارتباطی و نحوه اتصال تجهیزات مختلف به منظور هوشمند سازی ساختمان با یکدیگر است. درواقع در زمینه بستر ارتباطی می توان هوشمند سازی ساختمان را به دو گروه تجهیزات با ارتباط سیمی و تجهیزات بی سیم تقسیم کرد که هرکدام از این گروه ها نیز به نوبه خود به زیرگروه های دیگری تقسیم می شوند. تجهیزات بی سیم برای برقراری ارتباط می توانند از تکنولوژی های ارتباطی مختلفی استفاده کرده که از آن جمله می توان به ارتباط رادیوی RF، ارتباط بلوتوث و ارتباط وای فای اشاره کرد. در همین راستا باید ذکر کرد که ارتباط سیمی نیز انواع مختلفی دارد که در قالب پروتکل های ارتباطی مختلف ازجمله KNX، Modbus و بسیاری از موارد دیگر قابل تعریف است.

 

گام دوم: انتخاب شرکت تولیدکننده تجهیزات

جالب است بدانید که انتخاب شرکت تولیدکننده تجهیزات هوشمند سازی ساختمان می تواند بر انتخاب زیرساخت ارتباطی شما نیز اثرگذار باشد. بااین وجود چنانچه ابتدا اقدام به انتخاب پروتکل ارتباطی خانه هوشمند خود کنید، تعداد شرکت هایی که می توانید انتخاب کنید محدود می شود. چراکه برخی از شرکت ها در زمینه تولید تجهیزات هوشمند سازی با سیم و برخی از شرکت ها در زمینه تولید تجهیزات بی سیم فعالیت می کنند و طبیعتاً برخی از شرکت ها نیز هر دو نوع تجهیزات باسیم و بی سیم را تولید می کنند؛ بنابراین یک انتخاب درست بسیار بااهمیت می باشد. همچنین ازجمله موارد مهم دیگری که در انتخاب شرکت تأمین کننده تجهیزات هوشمند سازی ساختمان باید به آن توجه کرد، نرم افزار کاربردی توسعه داده شده توسط شرکت تولیدکننده تجهیزات است. نرم افزارهای کاربردی ازنقطه نظر رابط کاربری، زبان مورداستفاده و قابلیت نصب بر روی دیوایس های مختلف قابل بررسی هستند.

 

 

گام سوم: نحوه استفاده از ساختمان هوشمند

پس از انجام مراحل بالا و هوشمند سازی ساختمان نوبت به استفاده از سیستم هوشمند می رسد. استفاده از سیستم خانه هوشمند بسیار راحت و لذت بخش است چراکه با استفاده از این نوع سیستم ها برای انجام فعالیت های کنترلی کافی است یک بار صفحه تلفن همراه خود را لمس کنید. لازم به ذکر است که هوشمند سازی ساختمان پوشش گسترده ای دارد و علاوه بر کنترل سیستم روشنایی، سیستم سرمایش و گرمایش و تجهیزات الکتریکی می تواند کنترل سیستم امنیتی (دزدگیر) و بسیاری از موارد دیگر را نیز به دست بگیرد.

X